ÉVADKRITIKA - KI VAGY TE

Leírás: 

Szókimondó young adult krimisorozat Pásztor Virág és Lengyel Tamás főszereplésével. A “Ki vagy te” feszültségkeltő krimibe ágyazva foglalkozik a mai fiatalok problémáival és álmaival. A kihívó sorozat egy fiatal csapat és enigmatikus mesterük (Lengyel Tamás) útkereséséről szól, amit egyikük tragikus halála tör meg. Az igazsággal pedig csak Timi (Pásztor Virág) hajlandó szembenézni. 

Véleményem:  

 Nemrég zárult le az RTL új sorozatának első évada Lengyel Tamás és Pásztor Virág, valamint még néhány nagyobb magyar név főszereplésével. Ilyen például a sokak által youtube-ról vagy Tik-tokról megismert Fajt Alex is, aki a való élethez hűen, a sorozatban is egy transznemű karaktert alakít.

A sorozat felépítése véleményem szerint jó volt, pár karaktert közelebbről is megismerhettünk, akinek volt valami olyan az életében, melyből a nézők tanulhatnak. Ilyen volt például Timi, Kolos, Vörös, vagy akár Brian karaktere. Egytől egyig olyan életük van vagy volt benne egy olyan szakasz, amiről igenis fontos beszélni. Ilyen például Timi droghasználata, Kolos múltja, Vörös bipolaritása vagy éppen Brian betegsége. Mind-mind olyan téma, amiről nem szívesen beszél az ember. Az egyetlen azonban ami nem tetszett benne, az-az utómunka, hiszen a sorozatvágás néhol katasztrófa volt egy-egy jelenet között. 

Ám ez a sorozat a komoly témák mellett ügyelt arra, hogy egy vicces, szórakoztató köntösbe legyen belebújtatva. Hiszen oké, hogy a sorozat komoly témákat érint, sőt még a halál témával is foglalkozik, de attól még nem kell, hogy egy sorozat olyan legyen, hogy megnézel egy részt és már mész is tovább. Ez a sorozat nálam elérte azt, hogy egy-egy rész után leüljek és gondolkodjak. Elérte azt, hogy egy-egy részen ki tudjak akadni (igen, aki ismer tudja, melyik jelenetre gondolok leginkább) vagy esetleg hosszú percekig nevetni.

A karakterek úgy vannak megformálva, hogy egymás közt beszélgetnek, de valahol mégis a

szereplőhöz szólnak. Ez nagyon tetszett a történetben, hogy nem csak szórakoztatja, hanem tanítja is a nézőket. Minden karakter tanít valamit a nézőnek és nem csak beszél bele a nagyvilágba. Szerintem a sorozat egyik legfőbb mondanivalója az volt, hogy nem mindenki olyan, mint amilyennek első látásra tűnik. Mindenkinek van egy másik oldala, amit csak nagyon kevesen látnak. Ilyen például Kolos karaktere, aki egy menő, lázadó gyereknek mutatja magát, de aztán ha eljutsz addig a részig, ahol az ő karakterét mutatják be, mindent megértesz. Vagy ilyen például Vörös karaktere. Honnan lett a hármas? Vörös miért olyan, amilyen? Ezekre a kérdésekre mind-mind választ kapunk. Emellett viszont egy kulcsfontosságú téma is van a sorozatban, mely az egészet összeköti. Gyilkosság vagy öngyilkosság volt a kurzus egyik hallgatójának a halála? Végig erre a kérdésre keresik a választ. Ám azt, hogy megtalálják-e, nem fogom elmondani, mert azzal lelőném az egészet, de én néztem egy nagyot és szerencsétlen párommal egyszerre némultunk meg, aztán egyszerre üvöltöttünk, amikor kiderült az igazság. Ám itt a sorozat tényleges lényege: Ki vagy te?

A pletykák szerint ugyan nem lesz második évad, de én őszintén nem is bánnám. Az első évad véleményem szerint egy méltó lezárást kapott, így nem nagyon hiszem, hogy kéne neki folytatás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy ígéretes fiatal rendező, a hazai filmiparban

Berki Patrik vallomása: sokat bántottak